Earlybirds

Wat voel ik mij achteraf "schuldig" over mijn gezeur dat Teun vijf dagen na de uitgerekende datum is geboren. Ja ik was het helemaal zat aan het eind van mijn zwangerschap en kon ook gewoon niet wachten om m'n kleine mannetje in mijn armen te hebben. Maar wat een wonder dat hij negen maanden in mij heeft mogen groeien en als een gezonde man ter wereld kwam. Dat ik hem direct bij me mocht hebben en zelf kon voeden.
Sinds ik Stichting Earlybirds Fotografie tegenkwam op Facebook weet ik hoeveel baby's er (veel) te vroeg geboren worden en dat dit dus helemaal niet vanzelfsprekend is. Wat een heftige periode moet dit voor de ouders zijn. Geen roze wolk en lekker thuis genieten van je pasgeboren kindje, maar elke dag op en neer naar het ziekenhuis, waar je vervolgens je kostbaarste "bezit" in een doorzichtig kastje ziet liggen, vechten voor het leven.

Met mijn handige handen kan ik deze ouders en baby's een klein beetje helpen in deze strijd. De baby's houden graag iets vast (in de buik de navelstreng) en omdat er veel snoertjes en slangetjes binnen handbereik zijn, willen ze hier nog wel eens aan trekken. De staartjes van deze knuffels bieden een goed alternatief.En dat levert deze betoverend mooie plaatjes op. De oorsprong van deze stichting is om belangeloos foto's te maken van deze kwetsbare kindjes, om zo voor de ouders een blijvende herinnering te maken. 
In ScandinaviĆ« is het idee geboren om knuffeltjes te haken voor deze baby's. Daar in de vorm van een inktvisje. Als je op Google gaat zoeken zie je veel verschillende site's en meningen over hoe de inktvisjes naar Nederland zijn gekomen en er toen ook vogeltjes kwamen. Mijn idee is dat we allemaal voor hetzelfde doel bezig zijn en omdat er zo'n 10.000 kinderen per jaar te vroeg geboren worden lijkt geen enkel inktvisje of vogeltje mij er een te veel. 

 Dit is mijn eerste earlybirdje Bibi, vernoemd naar het dochtertje van een vriendin van een vriendin die met 32 weken totaal onverwacht geboren werd, maar nu gelukkig thuis is bij haar vader en moeder.


Haken is voor mij een heerlijk ontspannende bezigheid, dus als ik even tijd heb, pak ik mijn naald op en wie weet hoeveel vogeltjes er nog uit mijn vingers gaan komen.

Ook in mijn werk als logopedist krijg ik (meer) met deze te vroeg geboren kinderen te maken. Premature kinderen hebben een verhoogde kans op een taalachterstand. Als je het artikel leest is een volgende stap misschien wel Earlybirds met een ingebouwde zender, waarop de stem van de moeder te horen is ;-)
Het is goed om te blijven dromen van uitvindingen die onze kinderen gaan helpen zich zo goed mogelijk op hun eigen niveau te ontwikkelen. 

En als je ook zin hebt om wat bij te dragen, meld je dan aan bij de facebookgroep daar staat het patroon en alle (strenge) eisen waar deze knuffeltjes aan moeten voldoen, voordat ze bij deze kwetsbare doelgroep terecht komen. Ga het gewoon proberen, want vogeltjes die worden afgekeurd zijn voor de broertjes of zusjes van de baby's, die ook wel een houvast kunnen gebruiken in een voor hen ook heftige periode. 

1 opmerking:

  1. Ja wat is dit een mooie stichting, had er eerder nog nooit van gehoord tot ik mijn verhaal deed over mijn vreselijke 20 weken echo waar nogal veel naar boven kwam en ik op fb een berichtje kreeg van iemand over deze stichting.

    BeantwoordenVerwijderen

Volg mij via e-mail